De story en stamopbouw van de topduiven van  Siebren Wierstra.

 
De opbouw van de huidige kolonie duiven van Siebren is niet alleen boeiend om te lezen maar geeft ook aan hoe klein het kringetje is van waaruit de echte kopvliegers komen. Want dat is altijd het belangrijkste uitgangspunt geweest bij het samenbrengen van de uiteindelijke basisduiven van Siebren Wierstra; dat ze kop moeten kunnen vliegen tegen grote aantallen duiven.

 

Daarvoor werden onvoorstelbaar veel hokbezoeken afgelegd, vele vele duiven aangeschaft, maar ook heel veel duiven hard en genadeloos uitgeselecteerd en opgeruimd. Letterlijk, want Siebren zal nooit een duif verkopen waar hijzelf niet in geloofd!

 


  “ Siebren Wierstra en zijn passie “


Een andere pijler bij de opbouw was en is nog altijd de natuurlijke basisgezondheid. Duiven moeten uit zichzelf kerngezond kunnen blijven. Ook daarvoor zijn grote offers gebracht want duiven die last kregen of gevoelig waren voor de meest voorkomende ziektes, werden  zonder pardon verwijderd en dat heeft wel eens goed pijn gedaan. Duiven die veel geld gekost hadden of op papier een afstamming om van te smullen, zonder aanzien des persoons opruimen kan pijn doen, maar is een absolute noodzaak om uiteindelijk een sterke stam met een sterke basisgezondheid te creëren.

Dan de stamopbouw, waarbij in eerste aanleg de allerbeste Janssenduiven die er te vinden waren werden binnengehaald. Hun nazaten werden onbarmhartig aan de tand gevoeld en er werd alleen doorgegaan met de allerbeste echte kopvliegers en die kwamen er…..
 


  “ Kopvliegers kwamen er…  “
 

De eerste duiven  die serieus begonnen te presteren  waren zo rond halverwege de jaren 80 o.a. een volle broer en zus van elkaar, genaamd de “Blauwe 36” en het super intelligente duivinnetje de “Witpen 54”. Zij kwamen uit de oude 111 lijn van Siebren aangevuld met het allerbeste Janssenbloed via Tiny van Herpen. De moeder van deze duiven was  o.a. gefokt uit 2 rechtstreekse Janssenduiven, lijn Jonge Raket van 76 x Oude Vos.

Duiven zoals de “Blauwe 36” en “Witpen 54” waren  vogels zoals Siebren ze voor ogen had om te gaan kweken en wie niet ?!  De “Blauwe 36” won o.a. een 1e tegen 1748 d., een 1e tegen 5797 duiven en de Witpen 54 o.a. 5 eerste prijzen waarvan de beste waren: 1e tegen 4205 d. en een 1e tegen 5883 duiven. (Alle uitslagen waar in deze story over gesproken wordt zijn overigens zonder dubbelingen!)
 

" Kerngezonde en snelle duiven "


In 1988 kwamen 2 jonge duiven het hok van Siebren versterken die een belangrijke rol in de stamopbouw voor de toekomst zouden betekenen en wel een schitterende  licht geschelpte Janssendoffer  (NL88-2958361) kleinzoon  van de wereldberoemde 019-doffer van de Gebroeders Janssen uit Arendonk en een vaal Janssenduifje (NL88-1216180) “Angelique”  genaamd  uit de beste Smeulderslijnen ( lijn broer Rode Appie en dochter Marietje) die er waren. De “361” kwam van Henk Simonsz en had werkelijk een briljante afstamming, boordevol superduiven die zich ook op de vluchten bewezen hadden terwijl Angelique  direct uit het gouden Smeulderskoppel van Piet Schrijvers kwam, welke afstammelingen inmiddels ook historie hebben geschreven.

 We beginnen met eerdergenoemde  kleinzoon 019,  “de 361” van Siebren, die gefokt werd uit een directe (!) zoon

van de wereldberoemde 019 van de Gebroeders Janssen x  het Autoduifje. Deze  toplijn vormt nog steeds de basis van de huidige kolonie van Siebren die hij aanvulde en nog verder veredelde met andere klasseduiven.
 


  “ Het fameuze autoduifje won de auto tegen circa 10.000 duiven.
 Haar moeder kwam uit een dochter van de 019 van de
Gebr. Janssen Arendonk “


Het Autoduifje werd door Henk Simonsz gekweekt uit een geweldig sterke koppeling. De vader kwam uit een zuster van de 73 van Gijs Peters  welke in de “Wie heeft ze beter” competitie de beste duif van Nederland was. De moeder kwam uit een rechtstreekse dochter van de “019” van de Gebroeders Janssen Arendonk, via Tiny van Herpen. Na het winnen van de auto door dit  “Autoduifje” werd niet de duif,  maar de gewonnen auto verkocht, en de totale opbrengst  werd besteed aan slechts 1 duif die werd bijgekocht, maar wel één van uitzonderlijke wereldklasse. Henk kocht namelijk bij de gebroeders Janssen een directe zoon van de “019” die op het vlieghok zat. Henk wist dat deze jaarlingdoffer daar zat en dat het een zeer mooi gebouwde duif was. Na meerdere bezoeken aan Arendonk en lang onderhandelen met Louike werd uiteindelijk de deal gemaakt en kon de “Zoon 019”  (B86-6320876) mee naar huis!
 


  “ De wereldberoemde  gebroeders Janssen bekijken nog eenmaal de zoon 019 voordat hij
met Henk Simonsz mee naar huis gaat..  “


Henk kon nu zijn eigen droomkoppeling maken (inteelt naar de 019 met klasse duiven)  door deze directe “Zoon 019” te koppelen aan het karaktervolle “Autoduifje”, die immers ook veel 019-bloed in haar aderen had. En uit deze koppeling werden in de jaren daarna een reeks superverervers geboren, waaronder in het eerste jaar de eerdergenoemde “361” die naar Siebren ging. Een broer van de “361” ging naar Reke Stobbelaar uit Diemen en ontwikkelde zich ook daar als een nieuwe stamduif die veel eerste prijswinnaars in groot verband voortbracht.
 


  “ Deze geweldenaar kwam uit een droomkoppeling en maakte dat ook volledig waar. Moeder: Het Autoduifje,
 Vader: Zoon 019 Gebr. Janssen  “


Siebren kweekte uit de “361” een serie ongelofelijke kopvliegers die alleen al bij Siebren vele  eerste prijzen in groot verband speelden. De meeste toplijnen pakte hierop als boter, waaronder de lijn van het eerdergenoemde Smeulderskoppel.   Een mooi voorbeeld was “Topgun”, een perfect gebouwde zoon  die o.a. een 1e tegen 2900 d. en een 1e tegen 4882 duiven speelde.  Moeder van Topgun was Voske 605 die net als haar zusje Angelique uit het beroemde Smeulderskoppel kwam en sterk verwant was aan illustere namen als  “Rooie Appie”, Wonderboy 05 en 06 en James Bond.

Bij Siebren zelf zette deze “Angelique” voornamelijk in koppeling met de 019-lijn diverse toppers op de wereld die bij hem meer dan vijftien 1e prijzen wonnen. Maar ook bij anderen begon  de klasse van de Wiestra duiven zich steeds vaker te manifesteren. Zo speelde dhr. Brandsma b.v. in die periode in de afdeling K een 1e tegen 8419 duiven. De vader van deze crack kwam bij Siebren vandaan uit een dochter van Angelique.
 


  “ Een volle broer van het eerdergenoemde Autoduifje die voor grote successen zou zorgen  “


In 1995 kreeg Siebren de unieke kans bij dhr. Stobbelaar uit Diemen  een volle broer van het Autoduifje van Henk Simonsz te kopen. Hoewel het blauwe doffertje al aardig op leeftijd was (88-868) kweekte Siebren er in 1996 nog 4 schitterende jonge doffers uit.  Eén daarvan ( Quattro) speelde als jonge duif gelijk al weer een 1e op Creil.  Samen met 3 andere volle broers  (“Spider-Bullit en Arrow“) zouden zij ook een belangrijke rol in de verdere stamopbouw van Siebren spelen .
 


  “Vier  broers die Siebren in 1 jaar kweekte uit Broer Autoduif en tot op de dag van vandaag voor successen zorgen  “


Aan het einde van 1996 verkocht Siebren via Sportblad de Duif zijn complete duivenbestand, met uitzondering van de duiven die hij in dat jaar gekweekt had.  De 4 eerdergenoemde broers van 1996, welke hij uit broer Autoduifje had gefokt bleven dus ook op zijn hok en werden niet verkocht. De verkoop werd een mega succes en ondanks het feit dat hij afscheid moest nemen van veel van zijn toppers, keek Siebren al weer vooruit en ging in de jaren daarna op zoek naar een nieuwe stek om zich met zijn gezin te gaan vestigen.
 


  “ Eén van de vier broers  (uit Broer Autoduif) die  gespeeld werd “


Hij vond uiteindelijk aan de oevers van het Margrietkanaal in Augustinusga (Friesland) een droomplekje waar  op een mooi stuk grond een oud vervallen boerderijtje stond. Eerst moest echter het andere huis verkocht worden en dat nam allemaal veel tijd in beslag. Vanaf 2002 was alles geregeld, was het “oude”huis verkocht en lag er een bouwvergunning voor een hagelnieuw huis én duivenhok klaar. Na de sloop van het oude boerderijtje begon hij samen met Sietske en zijn 2 zoon aan de bouw van een volledig nieuw huis . Voor de eerste steen van het nieuwe huis werd gelegd, werd er echter eerst een nieuw duivenhok gebouwd. Siebren wist dat er in de eerst komende jaren niet veel aandacht aan de duiven zelf geschonken zou kunnen worden maar hoe eerder daar duiven gefokt, uitgewend én gespeeld konden worden, des te beter. De resultaten waren onderschikt aan de ervaring en het selecteren, waarmee in ieder geval geen kostbare tijd zou worden verloren..
 


  “ De vlieghokken in Twijzelerheide, links het vlieghok van de oude duiven en rechts het onderkomen van de jonge duiven
 met de twee uitwenkooien “


Terwijl de bouw van het nieuwe huis stapje voor stapje vorderde, werd ondertussen ook de zoektocht naar  topmateriaal voor zijn basisduiven,  voornamelijk de 019- en Smeulderslijn,  voortgezet. Hij kreeg bij het zoeken ook hulp van zijn vriend Henk Simonsz die goed op de hoogte was van de aanwezige kwaliteit op veel tophokken. Al snel kwam het hok van Ulrich uit Arnhem in beeld waar Henk een geweldig mooi koppel had ontdekt (Vechter x Diana) die buitengewoon vererfde. Ulrich zijn duiven stamden grotendeels af van de hokken van Ad Schaerlaeckens uit Baarle Nassau en werden totaal verkocht.

De verwachting was dat bedoeld koppel genaamd “Vechter x Diana” extreem veel geld op zou gaan brengen. Op zich niet zo’n ramp want er zaten ook nog 3 mooie rechtstreekse duivinnen uit dat koppel die Siebren dan ook alle 3  wist te bemachtigen.  Later schafte hij bij de nieuwe eigenaar van “Vechter x Diana”  ook nog een prachtige doffer (99-643) genaamd  “Smart Devil” aan. De nieuwe eigenaar was er ook goed mee want speelde in het eerste jaar in zijn rayon dat hij met dit koppel kweekte, met een jong  de 1e nat. Orleans. Over kwaliteit gesproken…… Bij Siebren zaten er in ieder geval 4 zeer fraaie van.
 


  “Prachtige kop van de Smart Devil, die inmiddels al voor fantastische nazaten zorgde, waaronder een autowinnaar  “


Maar de zoektocht ging in hoog tempo verder. Bij Oldehaven in Vorden zaten beregoede Smeuldersduiven en Siebren was er als de kippen bij om er uit de allerbeste een serie aan te schaffen. Daarbij bleek een excellente kweekster te zitten,  die goed genoeg was om in de stam te worden ingelijfd en wel de Blauw Schalie (96-751)  Deze duivin was niet alleen geweldig mooi en goed gebouwd maar past ook precies in de oude lijn van het Smeulderskoppel waar Siebren al zoveel succes mee had gehad.  Uit elke koppeling met de 4 broers (Quattro-Spider-Bullit-Arrow)  die Siebren uit  “Broer Autoduif”  kweekte gaf de Blauw Schalie reeds eerste prijswinnaars
 


  “ De Blauw Schalie 751 paste perfect in de stam van Siebren en kweekt geweldig goed door  “


Een ander schot in de roos was Dark Angel (99-872) die werd aangeschaft op de internationale verkoop van  het wereldberoemde hok Brouwers-Kodama uit Grevenbicht. Op dit hok zaten een stel broers en zusters  die op nationaal niveau uitzonderlijk presteerden en voornamelijk kwamen uit de beroemde Raketlijn van dit hok.  Blikvanger van deze kolonie was National King  die iets ongelofelijks had gepresteerd, reden waarom Siebren er persé een nazaat van wilde hebben.
 


“ Super duivin < Dark Angel > ( op de voorgrond ) gaf al vele echt goede duiven en heeft het van geen vreemde. Haar vader
won o.a. twee maal een 1e nationaal! “


National King speelde namelijk niet alleen de 1e nat. op  Bordeaux maar flikte dit kunstje ook nog eens een keer op nationaal  Munchen. Dus twee keer een 1e nationaal uit het Zuiden én Oosten, dat  is niet alleen uniek, maar slechts voorbehouden aan de allerbeste. Siebren kocht uit National King een klein, prachtig donker duivinnetje (99-872)  luisterend naar de naam “Dark Angel” Hij moest er een klein fortuin voor neertellen, maar heeft daarvan nooit spijt gehad, integendeel, want de klasse van deze duif verraadde zich al snel, ook op andere (top) hokken. Moeder van Dark Angel kwam uit Natascha een pure Klak en Olympiadeduivin die zelf o.a.  een 1e speelde op Orleans tegen 2509 duiven.
 

 “ Ondanks de  drukke bouwperiode eindigde Siebren in de periode 2004-2006 al verschillende keren op het podium waaronder 2 x bij de Gouden Duif tussen cracks als Kees Bosua en G & S Verkerk “


Siebren kwam inmiddels ook in contact met Henk Bussing, destijds nog wonend in Ede. Henk Bussing weet als geen ander hoe je met duiven moet omgaan en is een echte topspeler. Een ruiling van duiven was snel afgesproken en beiden zijn er erg goed mee geweest. Henk had namelijk niet alleen duiven van Janssen origine, maar wat voor Siebren nog veel interessanter (als kruisingsmateriaal voor de Janssenlijn) was, waren de vele, zeer goede rechtstreekse van Loon duiven die bij Henk Bussing op de kooi zaten en met welke nazaten hij regelmatig verschrikkelijk uithaalde op de vluchten. Maar Henk had ook snel succes met de jonge duiven die hij van Siebren kreeg.  Siebren  had het Schaerlaeckensdoffertje  “Smart Devil” (99-643) uit  “Vechter x Diana”  gekoppeld tegen Dark Angel (99-872) , dochter van eerdergenoemde National King .  De 2 jongen uit dit koppel vlogen bij Bussink fenomenaal. Eén van de 2 werd 1e jonge duiven kampioen van de sterke cc de Werbo, terwijl het nestmaatje  tegen ruim 23.000 jonge duiven de auto wist te winnen. Dus ook hier liet de grote klasse zich al snel zien.
 


  “ Een schitterende nazaat uit de Blauw Schalie lijn “


Ondertussen werden tussen de bouwactiviteiten door de duiven met een minimum aan verzorging nog regelmatig gespeeld en ook niet geheel zonder succes overigens. Een kleine greep uit de belangrijkste wapenfeiten in de periode 2004-2006 zijn o.a. de 3e plaats in de loodzware  Gouden Duifcompetitie, waar Siebren  in het Totaal klassement 3e werd achter de toppers G & S Verkerk en Kees Bosua.  In diezelfde periode werd door Siebren ook 6 x een vermelding  op teletekst behaald. Verder eindigde “Golden Angel”  in 2006 bij de beste 10 duivinnen in de WHZB competitie en werden tenslotte in 2006 in het rayon de Walden o.a. de navolgende duifkampioenstitels gehaald:  1e kampioensduif Midfond, 1e asduif Oud en 1e asduif Jong..

 


  “ Soft Blue Angel een lieve duif met winnaarsmentaliteit zoals Siebren ze graag ziet  “


Ook ging Siebren op zoek naar de mensen die op zijn verkoop destijds,  de  broer van het Autoduifje (de 88-868) hadden gekocht.  De 4 jonge doffers die hij er in 1996, kort voor de verkoop,  uit had gekweekt bleken immers stuk voor stuk topverervers. Deze doffer was gekocht door de bekende combinatie Gebroeders van de Heuvel uit Gouderak, die er inmiddels ook een kampioensduif uit hadden gefokt. Het Broer Autodoffertje bleek echter al zo oud dat de bevruchting te wensen overliet. Het contact met de Gebroeders leverde echter wel opnieuw een ruiling op waar beide hokken goed mee waren. De 19 duivin van de Gebroeders bleek bij Siebren  een echte topper te zijn met 3 eerste prijzen w.o. een 1e op Chantilly tegen 2935 duiven en 2 x een teletekstvermelding tegen respectievelijk 5805 duiven en eentje tegen maar liefst 12.102 duiven.

 


  ” Op het podium dankzij “Golden Angel” die in 2006 bij de beste 10 duivinnen in de WHZB competitie vloog ” 


In 2006 werd ook de laatste hand gelegd aan de afwerking van het nieuwe huis en ook op de hokken werden de puntjes op de i gezet. De bouwjaren waren gelukkig met betrekking tot  de duivensport geen verloren jaren, want ondanks alle drukte heeft Siebren rustig maar zeker door kunnen bouwen aan zijn geweldige kolonie. Deze heeft zich inmiddels ontpopt tot een goudmijn aan kwaliteit van uiterst waardevolle sportduiven, geschikt en geselecteerd  op het winnen van eerste prijzen in groot verband, onder de meest moeilijke omstandigheden!

 

 “Actueel nieuws in het NP orgaan van juni 2007. Topmelker Petri wint opnieuw, met een duif uit de Autowinnaar van Henk Bussing.  Deze Autowinnaar fokte Siebren voor Henk uit de fenomenale Smart Devil (broer 1e nat. Orleans)  x Dark Angel (dochter van National King) met 2 nationale overwinningen! ”